Wil je je eigen onderneming starten, maar twijfel je over welke rechtsvorm bij jou past? Hier lees je welke rechtsvormen er zijn, en wat de voor- en nadelen van de opties zijn. Zo kun je vrij vlot zien wat de meest passende is voor jouw situatie. De keuze van de rechtsvorm zal vooral afhangen van wie je waarvoor aansprakelijk wilt laten zijn, en welke fiscale regelingen je wilt treffen.
Welke rechtsvormen zijn er?
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende rechtsvormen waarmee je jouw bedrijf kunt inschrijven bij de KvK, met daarbij de voor- en nadelen per rechtsvorm.
Eenmanszaak
Voor een eenmanszaak is geen startkapitaal nodig, en je hoeft daarnaast aan weinig eisen of regels te voldoen. Ben je zzp’er, dan is dit de beste optie voor je. Zeker wanneer je verwacht niet veel inkomsten te vergaren. Alle aansprakelijkheid komt privé op jou neer. Fiscaal kunnen hier voordelen aan zitten: zo kun je gebruikmaken van de ondernemersaftrek of de kleineondernemersregeling. Hiernaast dien je wel inkomstenbelasting te betalen wanneer je meer verdient dan een bepaald bedrag.
Besloten vennootschap (bv) en Naamloze vennootschap (nv)
Voor een bv is net als voor de eenmanszaak geen startkapitaal nodig. De aansprakelijkheid ligt bij het bestuur. Fiscaal gezien krijg je te maken met inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Richt je een nv op, dan dien je een startkapitaal van 45.000 euro in te leggen. Net als bij de bv ligt de aansprakelijkheid bij het bestuur, en dien je inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting te betalen. Zowel de bv als nv kunnen beschikken over aandeelhouders. Meestal kiezen grotere bedrijven voor een nv, niet voor een bv.
Maatschap en v.o.f.
Een maatschap en vennootschap onder firma (v.o.f.) lijken sterk op elkaar, maar verschillen in aansprakelijkheid. Dat levert voor- en nadelen op, dus kijk wat bij jouw ambities past. In een maatschap is iedere maat aansprakelijk voor diens eigen schulden, plus een evenredig aandeel voor die van de gehele maatschap. Bij een v.o.f. is echter elke vennoot persoonlijk aansprakelijk voor álle schulden, dus ook van de andere vennoten.
Commanditair vennootschap (cv)
Een cv is een uitkomst wanneer je een bedrijf wil starten maar weinig eigen vermogen hebt. Een geldschieter is in dit geval stille vennoot van het bedrijf. De cv is daarmee eigenlijk een variatie op de v.o.f. De aansprakelijkheid ligt hierbij niet bij de geldschieter, alleen bij de beherend vennoot.
Vereniging en stichting
Een vereniging of stichting is geschikt als je een bepaalde missie hebt die je samen met derden wilt realiseren. Als je winst maakt, dien je deze terug in de onderneming te stoppen. Er zijn twee vormen van een vereniging: eentje met volledige rechtsbevoegdheid, en eentje met beperkte. Wil je subsidies ontvangen, dan kies je voor de eerste. Het verschil tussen een vereniging en stichting is dat een stichting geen leden heeft; dat scheelt ledenvergaderingen om besluiten te moeten nemen.
Coöperatie
Een coöperatie is in feite een groep ondernemers bij elkaar, die op deze manier bijvoorbeeld goedkoper kunnen inkopen of elkaar kunnen vervangen. Er is een bestuur en de winst wordt verdeeld naar prestatie.
Welke rechtsvorm kies je?
Bovenstaande zal duidelijkheid scheppen welke rechtsvormen er zijn en wat de voor- en nadelen van elke rechtsvorm zijn. Kijk dus welke vorm bij jouw situatie en ambitie past en hoe je eventuele zakenpartners bij jouw onderneming wilt betrekken.
Meer weten over de verschillende rechtsvormen? Kijk ook even op Ondernemersplein van de KvK, daar vind je veel nuttige informatie.