Wat is MVO? Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Wat is MVO? Steeds meer bedrijven doen aan duurzaam ondernemen, met oog voor de toekomst, milieu en maatschappij. Dit wordt ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen genoemd, oftewel MVO. Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen nu precies? Lees er hier meer over.

 

De betekenis van MVO

Het milieu en oog voor de maatschappij wordt steeds belangrijker geacht. Door consumenten, maar de laatste jaren ook door bedrijven. Daarom laten steeds meer ondernemingen zien dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen. In de praktijk houdt dit in dat ze pogen zo min mogelijk schade te berokkenen aan de maatschappij, of hier zelfs positief aan bij te dragen.

Dit kan zijn door ‘groener’ te ondernemen, bijvoorbeeld door bomen bij te planten om CO2-uitstoot te compenseren. Of een onderneming doet stappen om de arbeidsomstandigheden van werknemers te verbeteren. Ook het garanderen van diversiteit in het personeelsbestand is een hot issue tegenwoordig.

 

Triple P: people, planet, profit

Bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen staan drie zaken centraal, ook wel Triple P genoemd: people, planet en profit.

 

  • People draait zoals het woord al doet vermoeden om de menselijke kant. Worden de werknemers goed behandeld bijvoorbeeld? Ook het mogelijkerwijs schenden van mensenrechten is hier onderdeel van. Al met al gaat het bij ‘people’ om het effect van de onderneming op de maatschappij als geheel.
  • Planet houdt in dat er aan de effecten van de bedrijfsvoering op het milieu wordt gedacht. Hier valt afvalverwerking bijvoorbeeld onder, maar ook de productieprocessen en energiegebruik. Zeker in de industrie kunnen op dit gebied veel stappen worden gemaakt om duurzamer te ondernemen.
  • Profit kijkt naar de effecten van het bedrijf en haar activiteiten op de economie en andere aspecten van de omgeving waar de onderneming is gevestigd. Kan het bijvoorbeeld de werkgelegenheid bevorderen, of de lokale economie op een andere manier ondersteunen? Dit is vooral in ontwikkelingslanden een goede kans voor ondernemingen om met haar bedrijfsmatige activiteiten aldaar de lokale bevolking mee te laten profiteren.

 

Maatschappelijk verantwoord onderneming is here to stay

Duurzaam ondernemen moet niet gezien worden als een project, maar als een voortdurend proces. Waar een project tijdelijk van aard is, is duurzaam en verantwoord ondernemen een blijvertje. Een bedrijf doet er goed aan om MVO te verankeren op alle niveaus in het bedrijf, van de koffie in de automaten tot afvalverwerking.

Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

6 Tips om jouw kantoor duurzaam in te richten

Wat goed dat je op zoek bent naar tips om je kantoor duurzaam in te richten! Het verduurzamen van je werkplek is niet alleen...

Hoe beveilig je je huis met een ip camera?

Hoe beveilig je je huis met een ip camera?   Met de toenemende technologische ontwikkelingen wordt het steeds belangrijker om je huis te beveiligen. Een eenvoudige...

Als ondernemer geld lenen, hoe zit dat?

Zet de volgende stap met je organisatie, door nieuwe machines aan te schaffen of te investeren in een uitbreiding van het personeelsbestand. Niet iedere...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.