Voor jezelf beginnen of in loondienst blijven? – zo maak je een keuze

Ben je op dit moment in loondienst, en twijfel je over voor jezelf beginnen? Er zijn een aantal aspecten die je zult moeten meenemen in je overweging. Lees hier welke dat zijn.

 

Je huidige financiële situatie

Het eerste belangrijke aspect is je financiële situatie. In loondienst blijven geeft natuurlijk veel financiële veiligheid. Het grote geld kan lonken als zelfstandig ondernemer, maar je loopt ook de nodige ondernemersrisico’s. Krijg je minder of geen opdrachten, dan draait direct je geldkraan dicht. Daarom zul je een financiële buffer of een back-up-plan moeten hebben wanneer je vanuit loondienst voor jezelf wilt beginnen. Heb je op dit moment voldoende spaargeld om het een periode mee uit te zingen, mocht je ondernemerschap niet of langzaam van de grond komen? En hoe zit het met jouw vaste lasten? Wanneer deze erg hoog zijn, zal je mogelijke winst natuurlijk lager worden. Kijk daarom ook of je je vaste lasten kunt verlagen, zodat je meer financiële ademruimte hebt.

 

Je thuissituatie

Een tweede belangrijke overweging is of je thuissituatie het toelaat dat je gaat ondernemen. Heb je een gezin thuis, dan kan ondernemen vanuit huis financieel aantrekkelijk zijn doordat de kinderen niet meer naar een dure opvang hoeven. Het kan ook zijn dat de aanwezigheid van kinderen je minder productief maakt, waardoor je alsnog kosten kwijt zult zijn voor kinderopvang. Heb je een partner, zorg dan dat deze je steunt in je keuze en eventueel bereid is concessies te doen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in het begin van je ondernemerschap minder tijd voor je lief hebt, of dat het huishouden meer op het bordje van de ander terechtkomt. Het zal in het begin waarschijnlijk ook gaan betekenen dat jouw partner de kostwinner wordt. Bespreek daarom van tevoren hoe jullie jouw ondernemerschap voor jullie zien.

 

Je belastbaarheid

Kijk vooral ook naar je belastbaarheid. Heb je al een paar keer (bijna) een burnout gehad, heb je meer dingen in je leven die prioriteit hebben, of nog drie kinderen in de luiers en een fulltime werkende partner, dan is dit wellicht niet het moment om je in een nieuw avontuur te storten. Zeker als het financieel krap zal gaan worden. Vergewis je ervan dat je het vol zult kunnen houden om een paar maanden lang flink te moeten aanpoten met weinig financieel resultaat.

 

Je hoeft niet te kiezen tussen ondernemen en loondienst

Je kunt ook verkennen of je voor jezelf kunt beginnen terwijl je in loondienst blijft. Is het mogelijk om deeltijds te gaan werken, en bijvoorbeeld twee of drie dagen per week aan je startende onderneming te wijden? Op deze manier pluk je de vruchten van beide situaties. Je zult dankzij het behoud van je baan waarschijnlijk een inkomen hebben dat voldoende is om in je basisbehoeften te kunnen voorzien. Door daarnaast te besparen op vaste en bepaalde variabele lasten, creëer je een situatie met financiële zekerheid waarbinnen je risicoloos kunt ondernemen. Dat onderneemt een stuk prettiger!

 

Niels
Niels
Als succesvol e-commerce ondernemer, marketeer én salesbaas, deelt Niels maar al te graag zijn inzichten en interessante nieuwtjes.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Tips voor beginnende kunstenaars

Het wordt weer zomer, en dat kan maar één ding betekenen: de grote fantasy markten en events komen er weer aan. Voor veel kunstenaars...

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.