Occasion leasen – de voor- en nadelen

Veel ondernemers die een auto leasen, kiezen automatisch voor een nieuwe auto. Maar het kan in veel gevallen verstandiger zijn om een occasion te leasen, oftewel een auto die al eerder een of meerdere eigenaren heeft gehad. Lees hier wat de voordelen en nadelen hiervan zijn.

 

Bespaar geld met occasion lease

Het zal voor zich spreken dat je met het leasen van een occasion geld bespaart. Zodra een nieuwe auto bij de dealer wegrijdt, daalt de dagwaarde immers aanzienlijk. Het leasen van een tweedehands auto is daarom financieel een stuk aantrekkelijker. Zeker voor een startende ondernemer en de zzp’er. Zo voorkom je dat je onnodig extra geld uitgeeft aan deze kostenpost. Bovendien zijn er veel zeer representatieve occasions op de markt, dus op status hoef je zeker niet in te leveren. Zoals je ziet heeft occasion lease zeker zijn voordelen!

Bijkomend voordeel van een tweedehands auto is dat de bijtelling in sommige gevallen lager is dan die van een nieuwe auto. Omdat je met een financial lease-constructie eigenaar bent van de auto, is de btw fiscaal aftrekbaar. Ook is de looptijd vaak korter, en je betaalt simpelweg minder leasekosten per maand. Dit kan je zakelijk tot honderden euro’s voordeel opleveren. Een laatste groot voordeel is dat een occasion doorgaans direct rijklaar is. Je gaat naar de dealer en je rijdt er gelijk mee weg. Dit is bij een nieuwe auto vaak wel anders.

 

De mogelijke nadelen van het leasen van een occasion

Er kunnen een paar haken en ogen zitten aan het leasen van een tweedehands auto. Ten eerste kan het zijn dat er geen fabrieksgarantie meer op zit, of dat deze bijna ten einde loopt. In dat geval kunnen de kosten flink oplopen wanneer zich een mankement aandient net buiten de garantieperiode. Ten tweede is niet altijd helder welke schade of reparaties een auto eerder heeft gehad.

Ook is de kans op mankementen iets groter dan bij een gloednieuwe auto: een occasion is immers ouder en heeft al wat kilometers achter de kiezen. Hiernaast zit er op een occasion een zogenaamde onderhoudsreservering, wat de maandelijkse kosten weer opdrijft. Het zal dus niet altijd lonen om een tweedehands auto te leasen in plaats van een nieuwe.

 

Tweedehands zakelijk leasen of niet?

Of het financieel voordeel oplevert om een occasion te leasen, hangt van de situatie af. Je kunt het beste het kostenplaatje van een specifieke occasion die je op het oog hebt vergelijken met dat van een nieuwe auto die voor jou in aanmerking komt. Het zal je kunnen verbazen dat de kosten in sommige gevallen nagenoeg gelijk zijn.

Als het financiële plaatje voor jou van belang is, kun je in dat geval kijken naar welke van deze opties een lager brandstofgebruik heeft of goedkoper zal zijn in onderhoud. Op die manier kun je alsnog geld besparen met je zakelijke verkeer.

Robert
Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Tips voor beginnende kunstenaars

Het wordt weer zomer, en dat kan maar één ding betekenen: de grote fantasy markten en events komen er weer aan. Voor veel kunstenaars...

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.