Ik ga een eigen bedrijf starten – maar wat wil ik?

Wil je gaan ondernemen, bijvoorbeeld omdat het idee van zelfstandigheid en onafhankelijkheid je aanspreekt, maar weet je nog niet wat je precies wilt gaan doen? Dan zijn er een aantal dingen die je jezelf kunt afvragen om je zo in de juiste richting te wijzen om te gaan doen wat bij jou past. Lees hier onze tips voor het starten van een eigen bedrijf wanneer je nog niet precies weet wat je wilt gaan doen.

 

1: Ontdek je talenten

Wil je een succesvol bedrijf vormgeven, dan is het belangrijk dat je jouw sterke en zwakke punten in beeld hebt. Waarschijnlijk weet je dit ondertussen al redelijk van jezelf. Toch kun je extra inzichten opdoen door bijvoorbeeld je leidinggevende en collega’s om feedback te vragen. Vraag daarnaast ook mensen die je in een andere hoedanigheid meemaken: familieleden en vrienden kunnen als geen ander jouw valkuilen en talenten aanwijzen die van pas zullen komen in het ondernemen.

 

 

Vraag ze bijvoorbeeld waarin jij nog stappen kunt maken, en waar ze jou om waarderen. Je kunt eveneens een coachingstraject aangaan waarin je niet alleen je sterke en zwakke punten blootlegt en aanpakt, maar ook meer zicht kunt krijgen in jouw persoonlijke voorkeuren.

 

2: Doe wat je leuk vindt

Jouw talenten hoeven niet altijd exact overeen te komen met wat je leuk vindt om te doen, maar het zou wel handig zijn als hier enige overlap in zit. Er gaat veel tijd zitten in het opstarten en in leven houden van een eigen bedrijf, en daarom is het erg belangrijk dat je doet wat je leuk vindt. Anders loop je namelijk een grote kans op een burn-out, en het plezier zal ver te zoeken zijn.

Weet ook dat ondernemen niet altijd alleen maar leuk is, ook al volg je precies jouw passies. Ook de administratie en boekhouding vereist de nodige aandacht, en er zullen altijd werkzaamheden zijn die je minder leuk vindt. Wees je hiervan bewust en zorg ervoor dat vooral de passie overheerst door écht een bezigheid te starten waar je enthousiast van wordt. Zo worden ook die minder leuke klusjes iets minder vervelend.

Weet je niet zo goed wat je leuk vindt, of vindt je veel verschillende dingen interessant? Doe dan online testen, laat je dierbaren meedenken en schakel eventueel een coach in. Of vraag andere ondernemers in de branches die jou wat lijken de hemd van het lijf. En kijk vooral naar onze volgende tip: de levensvatbaarheid van jouw onderneming.

 

3: Heeft jouw idee kans van slagen?

Jij kan nog zo enthousiast worden van een bepaald product of dienst, maar als jij de enige bent in het land die er zo over denkt, heb je geen goud in handen. Verken dus je kansen middels een marktonderzoek. Bepaal je doelgroep en bevraag ze om erachter te komen of er überhaupt behoefte is aan jouw idee of ideeën. Doe onderzoek naar je toekomstige concurrentie; is de markt al verzadigd? Kijk ook naar de hoogte van de investering die nodig zal zijn, én wat het je in de loop der jaren kan opleveren. Dit kan de doorslag geven wanneer je verschillende ideeën voor een bedrijf hebt.

 

Doe wat bij jou past

Uiteindelijk zal de keuze van jouw onderneming neerkomen op dat je doet wat bij jou past. Het moet iets zijn waar jij de komende jaren of wellicht de rest van jouw leven mee bezig wilt zijn op dagelijkse basis. Zie je dit voor je bij één van jouw opties, en lijkt je idee levensvatbaar? Ga er dan voor!

Meer weten over een eigen bedrijf starten? Lees dan ook eens ons artikel over hoe inschrijven bij de Kamer van Koophandel werkt.

Robert
Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Tips voor beginnende kunstenaars

Het wordt weer zomer, en dat kan maar één ding betekenen: de grote fantasy markten en events komen er weer aan. Voor veel kunstenaars...

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.