Hoe werkt inschrijven bij de KvK?

Ben je een startende ondernemer, dan dien je voordat je aan de slag gaat je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, oftewel de KvK. Hoe werkt inschrijven bij de KvK nu precies? Lees hier wat je van tevoren moet weten en hoe inschrijven bij de KvK precies in z’n werk gaat.

 

Schrijf je tijdig in

Je moet uiterlijk een week nadat je start met je bedrijf deze registreren. Wil je je eerder inschrijven, dan kan dat ook. In dat geval dien je bij het KvK-kantoor in jouw woonplaats langs te komen om je in te schrijven. Er zijn diverse vestigingen in heel Nederland; kijk hier voor een overzicht van KvK vestigingen.

Zij maken de registratie definitief een week voor jouw gewenste startdatum. Per post ontvang je dan een bevestiging van je inschrijving, samen met de factuur en je KvK-nummer. De eenmalige inschrijfkosten bedragen 50 euro. Vervolgens hoef je niet jaarlijks extra te betalen voor je inschrijving. Je wordt eveneens automatisch aangemeld bij de Belastingdienst; hier hoef je dus zelf geen extra handelingen voor te verrichten. Binnen tien werkdagen zul je ook van hun een schriftelijke bevestiging van aanmelding krijgen.

 

Hoe werkt inschrijven bij de KvK voor andere rechtsvormen dan een zzp’er?

Start je een eenmanszaak, dan ben jij uiteraard de enige die zich in hoeft te schrijven bij de KvK. Maar start je een onderneming met meerdere zakenpartners, dan kan het zijn dat je je samen dient in te schrijven. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een vof, maatschap of cv opricht. Bij andere rechtsvormen, zoals een bv/nv, stichting, vereniging of coöperatie mogen alle bestuurders of zelfs de notaris de inschrijving doen. In sommige gevallen kan dit slechts schriftelijk, maar in andere gevallen is een bezoekje aan de KvK met een geldig legitimatiebewijs nodig.

 

Waar je nog meer aan moet denken als startende ondernemer

Met alleen de inschrijving bij de KvK ben je er als ondernemer vaak nog niet. Afhankelijk van de rechtsvorm waarvoor je kiest, komen er nog bepaalde verplichtingen bij kijken, wil je je aan de wet houden. Als zzp’er of freelancer hoef je aan weinig extra eisen te voldoen, zeker als je werkt op basis van uurtje-factuurtje. Maar andere rechtsvormen krijgen meestal te maken met extra regels en eisen. Denk aan verzekeringen, vergunningen, eisen met betrekking tot de brandveiligheid en administratieverplichtingen. De regels en eisen kunnen echter verschillen per gemeente, dus dat is zeker iets om in het achterhoofd te houden. Twijfel je of je voldoende voorbereidingen hebt getroffen, dan kun je het beste contact opnemen met je lokale KvK-kantoor. Zij kunnen je haarfijn uitleggen wat je allemaal dient te regelen voor je start.

 

Meer weten?

Hopelijk schept dit voldoende duidelijkheid over hoe inschrijven bij de KvK werkt. Voor meer informatie kun je altijd een kijkje nemen op de website van de Kamer van Koophandel. Daar kun je bijvoorbeeld meer lezen over welke rechtsvorm bij jouw bedrijf past. Daarnaast geven ze veel bruikbare informatie voor startende ondernemers. Ook kun je je daar gelijk inschrijven.

 

Niels
Niels
Als succesvol e-commerce ondernemer, marketeer én salesbaas, deelt Niels maar al te graag zijn inzichten en interessante nieuwtjes.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Tips voor beginnende kunstenaars

Het wordt weer zomer, en dat kan maar één ding betekenen: de grote fantasy markten en events komen er weer aan. Voor veel kunstenaars...

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.