Hoe veilig is thuiswerken?

In bijna ieder bedrijf waar normaal op een kantoor wordt gewerkt, is thuiswerken meer en meer ingeburgerd geraakt. Zeker binnen kantoren die nieuw worden gebouwd of betrokken zijn vaak niet eens meer voor alle medewerkers werkplekken beschikbaar. Werkgevers verlangen van hun medewerkers simpelweg dat zij een deel van hun werktijd thuis doorbrengen en dat zij flexibel met hun uren omgaan. Maar hoe veilig is thuiswerken nu precies?

 

De voordelen van thuiswerken

Dat thuiswerken heel wat voordelen kan hebben, daar bestaat inmiddels geen twijfel meer over. Als we alleen al kijken naar de filedruk waar ons land dagelijks mee te maken krijgt, is het van groot belang dat thuiswerken wordt gestimuleerd. Dit zorgt voor veel minder mensen op de weg en voor een veel betere spreiding van het verkeer. Willen we met zijn allen minder tijd in de file staan, dan is het goed als we allemaal wat kritischer kijken naar het aantal momenten waarop we écht op kantoor moeten zijn en de piekuren hierbij zoveel mogelijk vermijden.

 

Daarnaast geven veel mensen aan thuis op een andere manier productief te kunnen zijn dan op kantoor. Thuis, zeker wanneer je over een goede werkplek beschikt, kun je een stuk gemakkelijker doorwerken zonder hierbij ‘gestoord’ te worden door collega’s die snel even iets aan je willen vragen. Bovendien biedt wat vaker thuiswerken veel mensen de mogelijkheid om werk en privé op een veel handigere manier te combineren. Werken wanneer de kinderen op school zijn of op bed liggen, en thuis zijn op de momenten waarop herinneringen gemaakt kunnen worden.

 

Hoe zit het met de veiligheid?

 

Waar thuiswerken voor veel bedrijven en veel medewerkers een uitkomst is, is er ook een groep mensen voor wie het even slikken is. Zij die onze netwerken veilig houden, die verantwoordelijk zijn voor de software die we gebruiken. Al die mensen die niet meer op kantoor maar thuis hiervan gebruik willen maken, dat vereist een heel andere manier van werken. We maken in rap tempo kennis met Microsoft Teams, waarin we kunnen vergaderen alsof we bij elkaar zijn. Gebruiksvriendelijke software, die mits op de juiste manier gebruikt heel veilig is.

 

Met steeds meer mensen niet op de werkvloer maar thuis aan het werk, moet het netwerk zo worden ingericht dat men altijd en overal in kan loggen, kan werken als op kantoor en bij alle benodigde documenten kan. Een goede cloud security is daarbij essentieel. Documenten bevinden zich meer en meer niet meer fysiek op het bedrijfsnetwerk, maar ‘ergens in de cloud’. Voor medewerkers ideaal, en voorzien van de juiste protocollen ook minimaal net zo veilig. Een andere manier van werken en denken, met uiteindelijk vooral veel voordelen.

Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Alle voordelen van krediet aanvragen op een rijtje

Ben je ondernemer? Dan heb je mogelijk al eens aan den lijve ondervonden dat jouw klanten hun facturen lang niet allemaal op tijd betalen....

Waarom jij een ergonomische bureaustoel nodig hebt!

Heb jij ook vaak last van je rug? Krijg je het idee dat het wellicht van te veel of verkeerd sporten is? Grote kans...

Zo vind je het ideale kraamcadeau

Een origineel kraamcadeau uitzoeken: zo eenvoudig is dat nog niet. Je wil natuurlijk bij voorkeur dat een baby cadeau persoonlijk is en een tijdje...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.