Naast dat het werken als freelancer flexibel is en vrijheid biedt, heeft het ook voordelen voor de werkgever. Freelancers geven bedrijven ook vrijheid en flexibiliteit. Zo kan je iemand alleen voor de periode dat je iemand nodig hebt inhuren, ook wanneer dit een kort tijdsbestek is. Ga je een drukke tijd tegemoet met een bepaald duurzaamheidsproject waar je eigenlijk meer hulp bij nodig hebt? Een freelancer is een goede optie om je tijdelijk uit de brand te helpen. Daarnaast hoef je ook geen rekening te houden met bepaalde ‘rechten’ die een werknemer heeft. Je hoeft geen rekening te houden met vakantiedagen, ontslagrecht, het uitbetalen bij ziekte en je hoeft je niet bezig te houden met belastingen en premies.
Het inzetten van freelancers maakt je niet alleen flexibel, het vergroot ook je beschikbare talentenpool. Zo beperk je je als onderneming niet tot de mensen die al bij je bedrijf werken, maar kan je iemand inschakelen voor een specifieke klus, met de expertise die hiervoor nodig is. Freelancers zijn namelijk vaak specialisten die vaardigheden hebben ontwikkeld in een bepaalde niche. Je hoeft iemand geen lang contract aan te bieden, kunt – als je het goed aanvliegt – sneller iemand vinden en je kunt iemand inschakelen die perfect past bij jouw specifieke opdracht of project.
Steeds meer hybride
Freelancers staan bekend om hun flexibiliteit en vrijheid. Je kunt als freelancer onderhandelen over hoe, waar en wanneer je werkt. Dit kan op locatie, maar ook vanuit huis. Het flexibel werken wordt sowieso veel gedaan in het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens het CBS Arbeidsmarktonderzoek van 2024 werkt 58% van de Nederlandse kenniswerkers hybride. Ruim de helft van de werknemers werkt dus wel eens vanuit huis, wat de werktevredenheid in veel gevallen vergroot. Daarnaast worden de reiskosten gereduceerd doordat mensen minder vaak naar de werklocatie komen, en zorgt het voor een betere work-life balance. Een hoop voordelen dus!
Waarom freelance juist in duurzame en groene sectoren?
De inzet van freelancers is ontzettend handig in met name duurzame sectoren. Deze economie is onvoorspelbaar door veranderende regels en snel innoverende technologieën. De groene sector is vaak gedreven door investeringen en veel is op projectmatige basis. Er zijn vaak bijvoorbeeld duurzaamheidsinitiatieven en groene projecten waar aan wordt gewerkt. Deze projecten horen niet bij de vaste bedrijfsvoering, maar moeten wel efficiënt en effectief uitgevoerd worden. Hierbij is het ideaal om voor een korte periode een professional in te schakelen. Zo heb je de expertise om verder te kunnen en zit je niet voor een langere termijn vast aan een contract. Freelance werk past dus goed bij energietransitie vacatures.
Succesfactoren voor freelance samenwerking
Wanneer je een freelance samenwerking aangaat, bijvoorbeeld voor de invulling van een duurzame vacature, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en te communiceren. Bespreek waar, wanneer en hoe iemand te werk gaat en probeer dit op elkaar af te stemmen zodat er geen onduidelijkheden ontstaan. Er is geen directe gezagsverhouding, maar wederzijds respect is enorm belangrijk. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn en kan ieder op zijn of haar eigen manier te werk gaan.
Leg de focus vooral op de impact die er gemaakt wordt. Door een freelance samenwerking aan te gaan kun je vaak snel stappen zetten om je doelen te behalen. Als freelancer kun je je continu professioneel ontwikkelen. Door samen te werken met verschillende werkgevers en aan meerdere projecten te werken, groeit je expertise.
Tips voor werkgevers
Of je nu freelancers inhuurt of werkt met werknemers in loondienst: het is vandaag de dag van groot belang om flexibele werkomstandigheden te creëren. Denk aan mogelijkheden om thuis te werken en zelf uren in te delen. Deze ontwikkeling in de Nederlandse arbeidsmarkt heeft de tevredenheid van werknemers bewezen vergroot.
Investeer in digitale samenwerkingstools en softwareprogramma’s waarmee je online kunt overleggen, werk verdelen, voortgang monitoren en resultaten kunt tracken. Om flexibel en effectief te werken is het als werkgever nodig om heldere en resultaatgerichte opdrachten te bieden, waar de werknemers ook thuis zelfstandig mee aan de slag kunnen. Het blijft daarnaast goed om te investeren in de ontwikkeling van je werknemers. Faciliteer kennisuitwisseling, zoals workshops, om de vaardigheden van je team te versterken.