De 4 grootste voordelen van online boekhouden

Boekhouden is één van de zaken waar je als zelfstandig ondernemer mee te maken krijgt. Dit is niet de favoriete bezigheid van de meeste ondernemers. Daarom besteed je het mogelijk uit aan een accountant of administratiekantoor. Nadeel hiervan is dat dit geld kost. Zit je hier niet op te wachten? Dan zit er niets anders op dan zelf aan de slag te gaan met de boekhouding. Met behulp van een boekhoudprogramma is dit een fluitje van een cent. Ga je zelf boekhouden? Kies dan voor online boekhouden. Wij zetten hier de 4 grootste voordelen van online boekhouden op een rijtje.

1. Koppelen met jouw zakelijke rekening


Als zelfstandig ondernemer ben je niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Toch stellen veel banken dit wel als eis. Zo staat er in de algemene voorwaarden van veel banken dat een privérekening alleen bedoeld is voor particulier gebruik. Daarom is de kans groot dat je wel een zakelijke rekening hebt. Dit komt goed uit wanneer je kiest voor online boekhouden. Waarom? Omdat je een zakelijke rekening aan een online boekhoudprogramma kunt koppelen.

Grote voordeel van deze koppeling is dat je transacties niet langer handmatig in hoeft te voeren. Nee, want door jouw rekening aan het boekhoudprogramma te koppelen wordt alles automatisch ingelezen. Sommige online boekhoudprogramma’s zijn zelfs in staat om transacties direct aan de bijbehorende facturen te koppelen. Op deze manier kost boekhouden jou niet langer onnodig veel tijd.

2. Niet afhankelijk van een vaste computer


Ben je al sinds jaar en dag zelf verantwoordelijk voor de boekhouding van jouw bedrijf? Dan is de kans groot dat je hier een boekhoudprogramma voor gebruikt. Waarschijnlijk doe je dit met behulp van een offline programma. Zo’n programma werkt vaak prima. Toch heeft het wel een aantal nadelen ten opzichte van een online boekhoudprogramma. Bij een offline programma ben je namelijk afhankelijk van een vaste plek. Het programma staat immers op een computer geïnstalleerd. Je kunt jouw boekhouding alleen inzien als je achter deze computer zit. Bij online boekhouden is jouw boekhouding altijd en overal inzichtelijk, zolang er maar internet is. In dat geval kun je jouw administratie zelfs op vakantie bekijken.


3. Administratie bijwerken via een app


Menig ondernemer werkt nog met papieren facturen. Geldt dit ook voor jou? Dan moet je alles handmatig bijwerken in jouw boekhoudprogramma. Dit is niet het geval als je online software gebruikt. Een online boekhoudpakket bestaat namelijk niet alleen uit een boekhoudprogramma, maar ook uit een app. Met behulp van deze app voeg je papieren bonnen en facturen binnen een mum van tijd toe aan jouw administratie. Het enige wat je hiervoor moet doen, is er een fotootje van maken. Doordat je niet alles handmatig in hoeft te voeren, levert dit je flink wat tijdwinst op.

4. Voor ieder bedrijf een geschikt pakket

Sommige ondernemers denken dat online boekhouden alleen geschikt is voor grote bedrijven. Dit is een misvatting. Voor ieder bedrijf is er namelijk wel een geschikt pakket. Ben je zzp’er? Dan kies je voor een boekhoudpakket zpp. Dit pakket is geschikt voor één gebruiker. Ook freelancers kunnen gebruikmaken van dit pakket. Heb je een mkb-bedrijf? Ook dan kun je kiezen voor een passend pakket. Dit boekhoudpakket is geschikt voor meerdere gebruikers en bovendien kun je er onbeperkt verkoopfacturen versturen en bonnen verwerken.

Robert
Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Wat is de beste positie voor je lichaam tijdens een vergadering?

In de hectiek van ons professionele leven besteden we vaak veel tijd aan vergaderingen. Of het nu face-to-face is of virtueel, de manier waarop...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.