Bijtelling voor een emissievrije auto in 2022

Ook na dit jaar wordt de korting op de bijtelling die betaald dient te worden wegens het privégebruik van emissievrije auto’s gecontinueerd. Wel wordt deze korting langzaam afgebouwd. Emissievrije auto’s zijn auto’s die een verminderde CO2 uitstoot produceren tijdens het rijden. Ook in 2022 is het nog steeds interessant om een emissievrije auto te gebruiken voor privégebruik. Dit gebeurt ondanks het feit dat de korting op de bijtelling sinds dit jaar steeds verder wordt afgebouwd. Bijtelling 2022 is 16% procent voor een volledig elektrische auto. De bijtelling voor een auto met CO2 uitstoot ligt aanzienlijk hoger.

 

De bijtelling voor een auto met CO2 uitstoot

De bijtelling 2022 voor een auto met CO2 ligt aanzienlijk hoger dan de bijtelling voor emissievrije auto. Dit percentage is voor 2022 namelijk vastgesteld op 22%. Wanneer jij nu nog over een zakelijke auto beschikt met CO2 uitstoot, is het raadzaam om op zoek te gaan naar een andere auto. Dit zodat het percentage wat je betaalt aan bijtelling voor het privégebruik van je zakelijke auto lager wordt. Wanneer je helemaal geen bijtelling wilt betalen is het belangrijk dat je niet meer dan 500 km per jaar rijdt in je zakelijke voor privé doeleinden. Op het moment dat je voornemend bent om een emissievrije zakelijke auto aan te schaffen is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Wanneer de nieuwwaarde van je elektrische auto namelijk hoger is dan € 40.000,- wordt het percentage wat je aan bijtelling betaalt hoger, omdat je na deze € 40.000,- ook 22% bijtelling zal moeten gaan betalen.

 

Nieuwwaarde van je zakelijke auto

Het percentage wat je moet betalen aan bijtelling voor het privégebruik van je zakelijke auto wordt altijd berekend aan de hand van de nieuwwaarde van de auto. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Wanneer jij namelijk een emissievrije zakelijke auto aanschaft van € 40.000,- euro of minder zal de bijtelling 2022 lager zijn. Wanneer je een zakelijke auto aanschaft waarvan de nieuwwaarde hoger ligt dan € 40.000,- is het percentage aan bijtelling, wat je moet betalen, hoger.

Wanneer jij dus echt voordeel wilt halen uit de bijtelling 2022 voor het rijden van een emissievrije zakelijke auto, zul je op zoek moeten naar een auto met een lagere nieuwwaarde. Wanneer je dit namelijk niet doet, kun je misschien toch beter op zoek naar een auto met CO2 uitstoot. Dit omdat de nieuwwaarde van zo’n auto vaak lager ligt en je toch geen gebruik maakt van de korting op de bijtelling die je betaalt. Wanneer jij op zoek gaat naar een emissievrije zakelijke auto, is het belangrijk dat je dit zorgvuldig doet.

 

Wil je geen bijtelling betalen? Houd je rittenregistratie bij

 

Veel mensen hebben een auto van de zaak tot hun beschikking. Wanneer je de auto van de zaak graag voor privédoeleinden wilt gebruiken, zal je bijtelling moeten betalen. Toch kan je de auto van de zaak incidenteel voor privédoeleinden gebruiken zonder dat je bijtelling hoeft te betalen. Wanneer je dit wilt, is het belangrijk dat je niet meer dan 500 km per jaar met je zakelijke auto voor privédoeleinden rijdt. Wanneer je geen bijtelling wilt betalen voor je zakelijke auto is het verplicht om een rittenregistratie bij te houden. Dit zodat er registreert kan worden of je 500 km per jaar of meer hebt gereden voor privédoeleinden met je zakelijke auto. Hiervoor kun je op zoek gaan naar een rittenregistratiesysteem.

 

Een rittenregistratiesysteem

Het woord zegt het al, een rittenregistratiesysteem registreert het aantal kilometers wat jij met je zakelijke auto rijdt voor privédoeleinden. Wanneer je bewijsmateriaal aan de belastingdienst wilt overhandigen zodat jij geen bijtelling hoeft te betalen over je zakelijke auto, kan een rittenregistratiesysteem van belang zijn. Zo’n systeem registreert namelijk nauwkeurig het aantal gereden kilometers. De black box die aan het systeem gekoppeld zit wordt volledig weggewerkt in je zakelijke auto. Door een rittenregistratiesysteem in je auto te laten plaatsen is er nooit een discussie over het aantal gereden kilometers met de belastingdienst mogelijk. Er zijn verschillende rittenregistratiesystemen die je in je zakelijke auto kunt laten plaatsen.

 

 

Een rittenregistratiesysteem in je zakelijke auto laten plaatsen

 

Wanneer jij je zakelijke auto incidenteel wilt gebruiken voor privédoeleinden, en dus niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt, is het belangrijk om een rittenregistratiesysteem in je auto te laten plaatsen. Er zijn verschillende soorten systemen verkrijgbaar, maar niet ieder systeem is even gedetailleerd. De black box van fleet go zorgt voor een volledig automatische rittenregistratie. Hierdoor worden alle ritdetails en voertuigbewegingen geregistreerd en automatisch doorgestuurd naar het softwaresysteem.

In dit systeem worden alle gegevens opgeslagen met bijbehorende informatie zoals, afstand, adressen, postcodes en reistijd. Alle ritten die jij met je zakelijke auto hebt gemaakt kun je in het systeem terugzien in de rithistorie. Alle rijgegevens worden 10 jaar bewaard. Het is dus ook niet mogelijk om met dit registratiesysteem te frauderen. Je kunt niet zomaar ritten verwijderen of aanpassen. Dus wanneer jij geen bijtelling wilt betalen en betrouwbaar over wilt komen bij de belastingdienst, is het aan te raden om zo’n rittenregistratiesysteem in je auto te laten plaatsen.

 

Zorg voor een betrouwbare kilometerregistratie

 

Heb jij een zakelijke auto in je bezit en wil je voor het gebruik van deze auto geen bijtelling betalen? Zorg dan voor een betrouwbare en nauwkeurige kilometerregistratie. Dit zodat je aan kunt tonen bij de belastingdienst dat je niet meer dan 500 km per jaar met je zakelijke auto voor privédoeleinden hebt gereden. Wanneer je namelijk 500 km of minder per jaar met je zakelijke auto rijdt voor privédoeleinden, hoef je geen bijtelling te betalen. Wel is het belangrijk dat je aan de belastingdienst aan kunt tonen dat dit ook daadwerkelijk zo is. Om hiervoor te kunnen zorgen, kun je een kilometerregistratiesysteem in je zakelijke auto laten plaatsen. Hierdoor beschik je, indien dit gevraagd wordt, altijd over een nauwkeurige en betrouwbare kilometerregistratie. Zo’n kilometerregistratiesysteem werkt op GPS.

 

Kilometerregistratiesysteem op GPS

 

Om te kunnen zorgen voor een nauwkeurige en betrouwbare kilometerregistratie is GPS van belang. Dit omdat er aan de hand van GPS allerlei gegevens vastgesteld kunnen worden. Hierbij kun je denken aan de adressen inclusief de huisnummers die jij hebt bezocht met je zakelijke auto, de reistijd en het aantal gereden kilometers. Al deze gegevens zorgen ervoor dat de kilometerregistratie waar jij over beschikt nauwkeurig en betrouwbaar is.

Er zijn verschillende soorten kilometerregistratiesystemen die je in je zakelijke auto kunt laten plaatsen. Wanneer je op zoek gaat naar zo’n systeem is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal belangrijke zaken. Hierbij kun je denken aan de nauwkeurigheid van het systeem. Wanneer je de gegevens in het systeem namelijk handmatig in moet voeren en het systeem dus niet over GPS beschikt, zal het systeem door de belastingdienst niet als betrouwbaar worden bestempeld.

 

Betrouwbaar voor de belastingdienst

 

Het is belangrijk dat je betrouwbaar overkomt voor de belastingdienst. Dit geldt natuurlijk voor diverse zaken, maar ook met betrekking tot je kilometerregistratie. Wanneer jij namelijk een kilometerregistratiesysteem in je auto laat plaatsen wat niet werkt met behulp van GPS, dan is het mogelijk om met dit systeem te frauderen. Hierdoor wordt je door de belastingdienst niet vertrouwd op je woord. Zo’n registratiesysteem zal nooit over een certificering beschikking.

Dit in tegenstelling tot een kilometerregistratiesysteem wat wel werkt met behulp van GPS. Wanneer jij het gebruik van je zakelijke auto geen bijtelling wilt betalen, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar het juiste kilometerregistratiesysteem. Dit zorgt ervoor dat je een eventuele discussie over het aantal gereden kilometers met de belastingdienst kunt vermijden.

Robert
Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Tips voor beginnende kunstenaars

Het wordt weer zomer, en dat kan maar één ding betekenen: de grote fantasy markten en events komen er weer aan. Voor veel kunstenaars...

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.