Auto leasen? Ga zakelijk rijden in een youngtimer

Ben je ondernemer en wil je een auto leasen, ga dan niet gelijk voor een nieuwe auto. Zakelijk rijden in een youngtimer heeft namelijk verschillende voordelen. Lees hier welke dat zijn.

 

De voordelen van zakelijk rijden in een youngtimer

Een youngtimer is een auto die tussen de 15 en 30 jaar oud is. Ben je zzp’er of ondernemer, dan heeft zakelijk rijden in zo’n youngtimer verschillende fiscale voordelen. Ten eerste is dat vanwege de bijtelling. Ga je een auto leasen, dan zal je bij de aanschaf van een gloednieuwe wagen flinke bijtelling moeten betalen, naast het feit dat je afschrijving hoog is.

Met een youngtimer wordt het bijtellingspercentage berekend over de dagwaarde van de auto, én de afschrijving is minder dan bij een nieuwe bak. Als ondernemer betaal je namelijk 35 procent over de dagwaarde van je youngtimer, waar je voor een nieuwe auto 22 procent betaalt over de nieuwwaarde. Dit verschil kan oplopen tot honderden euro’s per maand. Weet wel dat je als ondernemer winst moet maken, wil je gebruikmaken van dit voordeel. Dit om te voorkomen dat iedereen met een KvK-inschrijving van deze mogelijkheid gebruikmaakt.

 

Youngtimer auto leasen en btw

Een groot voordeel van het leasen van een youngtimer auto is het lagere btw-bedrag dat je mogelijk dient te betalen. Dat zit zo: over de aankoopprijs van een tweedehands auto hoeft geen btw te worden betaald. Dit is namelijk al betaald door de eerste koper van de auto. En dat zal zeker schelen wanneer je voor een youngtimer kiest als je een auto gaat leasen. Koop je een tweedehandsauto, ook wel een margeauto genoemd, dan betaal je hier 1,5 procent btw over. Schaf je een auto met een lage nieuwwaarde aan, dan zal btw terugvragen interessant kunnen zijn.

Kijk ook eens in dit artikel om te lezen wat de voordelen van elektrisch rijden zijn.

youngtimer vs oldtimer

Een youngtimer is gelukkig niet oud genoeg om een oldtimer te zijn, zoals dit verjaarde bakkie!

 

Meer mogelijkheden om te besparen met je youngtimer

Je kunt extra besparen op je zakelijke wagen door rekening te houden met aftrekposten, zoals parkeren, onderhoud, tol en benzine. Hoe goedkoper je een youngtimer aanschaft, hoe meer voordeel dit je oplevert. Ook kun je een goedkopere youngtimerverzekering afsluiten wanneer je aan bepaalde eisen voldoet, zowel zakelijk als privé. Zo moet je minimaal 30 jaar zijn en mag je maximaal 20000 kilometer per jaar met je wagen rijden.

 

Wanneer je jouw youngtimer ook privé gebruikt, zul je een btw-correctie over de bijtelling doen. Hoe dit precies werkt, kun je het beste in detail nalezen op de website van de Belastingdienst.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over zakelijk rijden en welke aftrekposten je kunt gebruiken, neem dan vooral een kijkje op de website van de Belastingdienst. Sla ook even aan het rekenen wanneer je een bepaalde lease auto op het oog hebt, om te zien wat je precies kunt besparen. Kijk daarnaast of je youngtimer geschikt is om privé mee te rijden, en aan welke eisen je in dat geval dient te voldoen. Je kunt vaak meer besparen dan je denkt, dus het is het uitzoeken zeker waard.

 

Niels
Als succesvol e-commerce ondernemer, marketeer én salesbaas, deelt Niels maar al te graag zijn inzichten en interessante nieuwtjes.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Wat kost een mobiel pinapparaat?

Als ondernemer is het hartstikke handig om over een mobiel pinapparaat te beschikken. Waarom? Omdat je het jouw klanten hiermee een stuk makkelijker maakt....

Waarom grip op geld noodzakelijk is om te groeien

Voor iedere ondernemer is het belangrijk om financieel inzicht te hebben in zijn of haar onderneming. Veel ondernemers zijn druk met het opzetten of...

Originele kerstcadeaus vinden: zo gedaan!

De mooiste tijd van het jaar komt er weer aan, gezellig met zijn alle rondom de kerstboom! Muziek, wat lekkers erbij en natuurlijk cadeautjes....

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.