10 veiligheidsaspecten om rekening mee te houden in een werkplaats

Als werkgever is het uw taak om te zorgen dat een werkplaats optimaal veilig is. Dit bent u ook wettelijk verplicht volgens de Arbowetgeving. U bent namelijk aansprakelijk als u de veiligheid van uw werknemers onvoldoende kunt waarborgen. Daarom heeft u alle belang bij een zo optimaal veilig mogelijke werkplaats. Hieronder vindt u 10 veiligheidsaspecten waar u rekening mee moet houden.

 

1. Zorg voor een goede indeling

De wijze waarop werkplaatsen worden ingericht, is van het grootste belang. Vaak bevatten werkplaatsen ook een magazijn, waar soms hoge stellages staan en waar met enige regelmaat een heftruck rondrijdt. Daarom is het van belang om voor een duidelijke afbakening tussen werkruimte en opslagruimte te zorgen. Zo verlaagt u het risico op ongelukken. Uiteraard is het helemaal van belang dat als u met gevaarlijke stoffen werkt, dat deze werkzaamheden in een geheel afgesloten en extra beveiligde ruimte plaatsvinden.

 

2. Reik persoonlijke beschermingsmiddelen uit

Als het om uw wettelijke verantwoording gaat volgens de Arbowetgeving, dan horen hier ook de persoonlijke beschermingsmiddelen voor uw personeel bij. U ben verplicht hiervoor te zorgen. Onder persoonlijke beschermingsmiddelen vallen onder andere werkschoenen, een veiligheidsbril, veiligheidshelm, overall of een beschermende bril. Op deze wijze kunt u uw medewerkers beveiligen. Het is wel van belang dat persoonlijke beschermingsmiddelen van uitstekende kwaliteit zijn en dat u uw medewerkers goed instrueert omtrent het gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen.

 

3. Het gebruik van ATEX verlichting

ATEX staat voor Atmosphères Explosibles. Dit is speciale verlichting die wordt gebruikt in omgevingen waar explosiegevaar heerst. Dit gaat dus om een omgeving waar met explosieve gassen of brandbare stoffen wordt gewerkt. Wanneer er zich kortsluiting in de verlichting voordoet, dan kan er een vonk vrijkomen en is er ontploffingsgevaar. Verlichting die het etiket ATEX hebben, zijn hiertegen beschermd. Omdat het explosiegevaar per ruimte kan verschillen, zijn de verschillende ATEX lampen ingedeeld in een bepaalde zone. Men maakt een onderscheid tussen zones van 0 tot en met 2 waarin een risico is op gas- en dampexplosies en zones 20 tot en met 22 waar een risico is door de aanwezigheid van explosiegevoelige stoffen. ATEX verlichting met een lage zone-aanduiding biedt de beste bescherming en moet geplaatst worden in ruimte met een zeer hoog explosierisico.

 

 

4. Breng duidelijke signalisatie aan

Het is belangrijk om voldoende signalisatie aan te brengen. Dit kan met signalisatie gevaar borden, maar ook met stickers op de grond of moderne signalisatie methodes, zoals LED verlichting. Signalisatie is belangrijk om aan te geven dat bepaalde plekken niet betreden mogen worden, dat er gewerkt wordt of om een bepaalde route aan te geven. Het is voor te stellen dat u een heftruck niet zomaar overal wilt laten rijden. U kunt er dan voor kiezen om de heftruck alleen een bepaalde route te laten rijden, op de plekken die nodig zijn, zoals bij stellages. Hiervoor brengt u op de vloer grote pijlen aan of breng een voetpad met zebra aan op de vloer.

 

5. Veiligheidsaspecten rondom heftrucks

Dat een heftruck in werkplaatsen moet rijden, is noodzakelijk als u een magazijn heeft. Zo kunnen zware spullen van hoge stellages gepakt worden. Maar binnen rijden met een heftruck kan risico´s rondom de veiligheid opleveren. Naast de noodzaak om hiervoor een chauffeur brevet te bekomen, is het noodzakelijk om ongevallen te voorkomen. Zo kunt u een rampaal installeren op gevoelige plekken, zoals voor de stellages. Zo voorkomt u dat als onverhoopt een stellage wordt geraakt, de hele boel naar beneden komt. Nieuwe technieken op de heftruck kunnen voor een betere beveiliging zorgen, zoals een achteruitrijcamera, een camerasysteem aan de voorzijde of extra verlichting. Hoe meer u zichtbaar bent met een heftruck, des te veiliger.

 

6. Veiliger met een opgeruimde werkplaats

Werkplaatsen die rommelig zijn en waar overal materiaal en gereedschappen staan, zijn vele malen onveiliger. De beste en veiligste werkomstandigheden creëert u in opgeruimde werkplaatsen. Losse verpakkingen, zoals een doos kunnen al voor ongevallen zorgen. Zorg daarom dat alle gereedschap direct en goed opgeborgen kan worden en dat u voor de materialen een aparte ruimte heeft. Heeft u veel afval in uw werkruimtes? Dan kan het verstandig zijn om een container te plaatsen. Er zijn speciale kiepbakken die in werkplaatsen geplaatst kunnen worden om (gescheiden) afval in te deponeren. Zo hoeft afval nooit een obstakel te vormen.

 

7. Zorg dat eventuele gevaarlijke situaties worden gemeld

U kunt alle omstandigheden gecreëerd hebben voor een veilige werkplaats, maar dit moet u ook zo houden. Mocht er zich na verloop van tijd toch een onveilige situatie voordoen, zorg dan dat er een systeem is ontwikkeld, waarbij onveilige situaties worden gemeld. U kunt hierop anticiperen en ervoor zorgen dat de onveilige situatie wordt aangepakt. Zo blijft uw werkruimte optimaal beveiligd.

 

 

8. Goed overzicht over gereedschap

Gereedschappen willen nogal eens rondslingeren in werkplaatsen. Dit is vooral het geval als u geen vaste plek heeft voor gereedschappen. Gebruikt gereedschap wordt al snel even aan de kant gelegd om eventueel later op te bergen. Maar dit wordt wel eens vergeten, waardoor er alsnog veiligheidsrisico´s kunnen ontstaan. Het is daarom heel belangrijk om te zorgen voor goede opbergmogelijkheden voor uw gereedschap, zoals een wandsysteem waar gereedschap direct in teruggehangen kan worden of verrijdbare gereedschapskisten.

 

9. Goede werkplaatsverlichting

De verlichting in werkplaatsen is erg belangrijk. Daglicht is sowieso het meest veilige en gezondste licht, maar dit is niet in alle werkplaatsen mogelijk. Naast de natuurlijke lichtinval via lichtkoepels, kan u gebruik maken van goede werkplaatsverlichting die vooral handig is in de donkere periodes van het jaar. Er is speciale werkplaatsverlichting te koop, die bijvoorbeeld geschikt is om op te hangen aan hoge plafonds en toch voor voldoende verlichting zorgt. Gaat u voor LED verlichting, dan heeft u ook efficiënte en goedkope werkplaatsverlichting.

 

10. Zorg voor ergonomische werkbanken

Personeel moet soms hele dagen aan een werkbank staan of zitten. Wanneer een werkbank te hoog of te laag is, dan is dit op termijn van invloed op de gezondheid van de medewerkers. Goede ergonomische werkbanken zijn daarom belangrijk, zoals verstelbare werkbanken die u in hoogte kunt verstellen. De werknemer kan dan ook gemakkelijk afwisselen tussen staand of zittend werken en dit is beter voor de gezondheid.

Niels
Niels
Als succesvol e-commerce ondernemer, marketeer én salesbaas, deelt Niels maar al te graag zijn inzichten en interessante nieuwtjes.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Verschillen tussen particuliere en zakelijke tankpassen

Ben jij ook klaar met het bijhouden van alle tankbonnetjes voor de administratie? Iedere keer dat je met de zakelijke auto gaat tanken, moet...

Tips voor beginnende kunstenaars

Het wordt weer zomer, en dat kan maar één ding betekenen: de grote fantasy markten en events komen er weer aan. Voor veel kunstenaars...

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.