Wat kun je van internet kopiëren en wat niet?

Het internet staat vol content zoals afbeeldingen en muziek. Maar deze kun je niet altijd zomaar gebruiken voor je eigen website of social media. Wat kun je nu van internet kopiëren en wat niet? Lees hier waar je op moet letten en waar je bruikbaar materiaal vindt. 

 

Hoe zit het met afbeeldingen en video’s?

Wat je qua afbeeldingen en video’s kunt downloaden of gebruiken van het internet, hangt af of dit rechtenvrij is of niet. Zie je een mooie foto of illustratie en wil je deze gebruiken voor je eigen content, weet dan dat de kans heel groot is dat dit niet mag. Op de meeste content van een ander zit namelijk auteursrecht. Er zijn gelukkig wel enkele websites waar je mooie foto’s vandaan kunt halen, zonder dat je in de problemen kunt komen. De bekendste hiervan is Shutterstock. Op dit platform vind je geheid passende foto’s voor jouw website of social media-platformen. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden. Wil je liever geen geld besteden aan foto’s, ga dan voor een gratis alternatief. Pexels.com is bijvoorbeeld een goede optie.

Je hebt weliswaar een stuk minder keuze, maar het is dan ook kosteloos. Wat je ook kunt doen is tijdelijk een abonnement nemen op Shutterstock, en in die periode een flinke voorraad aan foto’s downloaden. In dat geval moet je wel van tevoren bepalen wat voor foto’s je nodig hebt. Bedenk dus waar je in de komende maanden content over gaat schrijven en download de bijpassende foto’s. Je kunt er ook voor kiezen om video’s en afbeeldingen te embedden. In dat geval is duidelijk waar het materiaal van afkomstig is.

 

Waar vind ik rechtenvrije muziek?

Je zal niet de eerste zijn die een claim aan zijn of haar broek krijgt wanneer je achteloos een leuk muziekje van een ander gebruikt. Zeker de laatste jaren wordt hier streng op gelet. Pas hier dus goed mee op. Er zijn verschillende websites waar je rechtenvrije muziek kunt downloaden. Als je veel muziek gebruikt, kan het lonen om een betaald abonnement te nemen. Op die manier heb je eenvoudigweg meer keuze. Gebruik je sporadisch een deuntje, dan kun je vast uit met gratis muziek. Via Youtube Audio Library vind je bijvoorbeeld veel soorten muziek. Bij sommige muziek wordt gevraagd of je aan bronvermelding wilt doen, bij andere hoeft dat niet. Ook Bensound is een goede keuze: hier kun je allerlei muziek vinden in verschillende genres.

 

Toestemming vragen loont

Je kunt ook gewoonweg degene die het auteursrecht heeft over het materiaal dat je wilt gebruiken om toestemming vragen. Geregeld zal diegene het een eer vinden en jou diens zegen geven. Vaak betekent dit wel dat je dit doet met vermelding van de naam van de auteur. Dit zal niet in alle gevallen voor jouw content gewenst zijn. In dat geval kun je beter op zoek gaan naar rechtenvrij materiaal.

Niels
Niels
Als succesvol e-commerce ondernemer, marketeer én salesbaas, deelt Niels maar al te graag zijn inzichten en interessante nieuwtjes.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Tips voor beginnende kunstenaars

Het wordt weer zomer, en dat kan maar één ding betekenen: de grote fantasy markten en events komen er weer aan. Voor veel kunstenaars...

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.