Onderneming gestart? Dit kan een technisch schrijver voor je betekenen

In veel bedrijfstakken is het noodzakelijk om een goede handleiding of technische documentatie te leveren bij het product. Het maakt niet uit of je deze samenstelt voor de consument of voor je medewerkers; een accurate handleiding is altijd essentieel. Wanneer je een onderneming bent gestart om producten te verkopen, zul je er op een gegeven moment achter komen dat een technisch schrijver van pas kan komen. Ben je op zoek naar een technisch schrijver of wil je één van je werknemers omscholen? In dit artikel lees je wat deze professional voor je kan betekenen!

 

Waarom een technisch schrijver?

Handleidingen, gebruiksaanwijzingen en technische documentatie bevatten vaak complexe materie. Het is de taak van een technisch schrijver om dit te vertalen naar behapbare informatie voor de gebruiker. Een technisch schrijver moet dan ook deze moeilijke informatie omzetten in duidelijke en beknopte documentatie voor een specifieke doelgroep. Door snelle digitalisering werken ondernemingen in veel verschillende bedrijfstakken met technische apparaten en machines, of brengen zij technische producten op de markt; vandaar dat een technisch schrijver steeds vaker van belang is. Zij zorgen ervoor dat mensen hun werkzaamheden met complexe producten en systemen optimaal kunnen uitvoeren. 

 

Welke vaardigheden heeft een technisch schrijver?

Door zijn of haar vaardigheden kan een technisch schrijver een echte aanwinst zijn voor je onderneming. Zij weten namelijk precies hoe ze de technische documentatie duidelijk kunnen vormgeven. Zo zal de technisch schrijver een goed inzicht hebben met betrekking tot de doelgroep waarvoor de handleiding geschreven dient te worden. Door de doelgroep te analyseren zal hij of zij onder andere bepalen wat de rol en de taken zijn van de doelgroep en aan de hand daarvan bijvoorbeeld de toon van het document bepalen. Daarnaast zal de technisch schrijver over productkennis beschikken zodat alleen de nodige informatie in het document terechtkomt. Dit doet hij of zij aan de hand van interviews, product- en risicoanalyses. Vervolgens weet de technisch schrijver precies hoe de informatie gestructureerd moet worden en hoe die het beste helder geschreven kan worden. Een technisch schrijver weet de perfecte balans te vinden tussen het verschaffen van de nodige informatie en het helpen met het uitvoeren van de handelingen.

 

Wanneer ben je geschikt als technisch schrijver?

Wil je iemand aannemen als technisch schrijver of ben je van plan je personeel te laten omscholen? Dan zijn er een aantal eigenschappen die essentieel zijn voor een technisch schrijver. Een formele opleiding is belangrijk, maar een leergierige houding blijft de rest van de loopbaan van een technisch schrijver van belang, omdat alles wat met techniek te maken heeft continu blijft veranderen. Ook door de overlap met verschillende bedrijfstakken zal een technisch schrijver zich moeten blijven ontwikkelen. Verder is onder andere creativiteit, een sterke intuïtie en een onderzoekend karakter erg belangrijk.   

Robert
Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Tips voor beginnende kunstenaars

Het wordt weer zomer, en dat kan maar één ding betekenen: de grote fantasy markten en events komen er weer aan. Voor veel kunstenaars...

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.