Hoe goed isoleren kunststof kozijnen?

Bent u toe aan nieuwe kozijnen, dan bent u vast naar kozijnen van kunststof aan het kijken. Maar naast dit materiaal zijn er ook kozijnen van andere materiaalsoorten, zoals aluminium en natuurlijk hout. Dat hout niet onderhoudsvriendelijk is maakt dat dit voor de meeste mensen geen optie is. Daarom rijst de vraag: hoe goed isoleren kunststof kozijnen ten opzichte van de eveneens populaire aluminium kozijnen?

 

Kunststof, hout en aluminium: wat is het beste materiaal voor kozijnen?

Kunststof raakte een paar decennia geleden in zwang als kozijnmateriaal, als meer onderhoudsvriendelijke optie dan houten kozijnen. Hoewel kozijnen van hout prima isoleren, zijn die van kunststof bijna onderhoudsvrij. Veel huiseigenaren en huurbazen kiezen dan ook ervoor om hun houten kozijnen te vervangen, om van het jaarlijkse onderhoud af te zijn.

 

Kozijnen van aluminium

Kozijnen van aluminium isoleren echter minder goed. Dit komt doordat dit materiaal goed geleidt, wat betekent dat warmte snel verloren gaat. Ook treden er vaak condensproblemen op bij kozijnen van aluminium. Elke ochtend zult u een plasje water in de vensterbank vinden, zeker op koude dagen. Bovendien zal de mindere isolatie een hoger energieverbruik tot gevolg hebben.

 

hoogrendementsglas

Kunststof wordt dan ook gezien als de beste keuze wat betreft isolatie. Zorg overigens ook voor glas dat voldoende isoleert, om zo het meeste op stookkosten te besparen. Met hoogrendementsglas (HR-glas) voorzie je je kozijnen van twee of drie lagen glas, waarmee je de warmte binnen -of juist buiten- houdt.

 

Meer afwegingen naast isolatie

Laat de mate van isolatie niet de enige factor zijn in uw afweging voor kozijnen. Bij sommige panden past hout of aluminium bijvoorbeeld beter. Maar weet ook dat er tegenwoordig prachtige kunststof kozijnen op de markt zijn, welke bijvoorbeeld net op hout lijken. Dit zal een stuk beter in een ouder pand passen dan de vroegere witte kozijnen. Ook goed om te weten is dat kozijnen van aluminium een stuk duurder zijn in aanschaf, maar evenals bij kunststof heeft u hier na plaatsing weinig omkijken meer naar.

 

Nadelen kunststof kozijnen

Heeft kunststof dan helemaal geen nadelen? Jawel, een paar. Ten eerste kun je het niet bewerken. Wil je dus je kozijnen af en toe in een andere stijl lakken, dan is dit materiaal geen optie. Gezien het feit dat kunststof kozijnen zo’n 60 jaar meegaan, zit je 60 jaar aan de gekozen stijl vast. Ook is het erg moeilijk om beschadigingen weg te werken in dit materiaal. Enige voorzichtigheid is dus geboden.

 

Wat het beste materiaal is voor uw kozijnen hangt dus af van uw voorkeuren, maar ook van uw pand. Kijk dus vooral naar uw eigen situatie en wensen om de afweging te maken.

 

Robert
Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Wat is de beste positie voor je lichaam tijdens een vergadering?

In de hectiek van ons professionele leven besteden we vaak veel tijd aan vergaderingen. Of het nu face-to-face is of virtueel, de manier waarop...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.