Waarom automatiseren wél een goed idee is

Automatisering helpt veel ondernemingen door lastige tijden. Het helpt bedrijven namelijk te richten op hun klanten en de kernactiviteiten. Toch heerst er nog wat terughoudendheid als het gaat om digitaliseren. Laat ons je overtuigen waarom digitaliseren wél een goed idee is.

 

Is digitalisering niet alleen voor grote bedrijven?

Digitalisering en slimme automatisering, dat is toch alleen voor grote bedrijven weggelegd? Een veelvoorkomende opmerking die we graag van tafel vegen. Juist door de corona is digitalisering in een versnelling gekomen. Zo laat de MKB Barometer zien dat 17% van het mkb verbetering van (online) klantervaring nóg belangrijker vindt. Gelukkig wordt software gebruiksvriendelijker en intuïtiever. Zo is ook bij Exact gebruiksvriendelijk een centraal uitgangspunt bij de ontwikkeling. Iedereen moet er mee onderweg kunnen. 

 

Het gebruik van bedrijfssoftware is daarnaast ook voor kleine ondernemers rendabel. Het hoeft namelijk niet altijd meer gekocht te worden, maar je kan het ook afnemen as-a-service. Zo betaal je alleen nog een vast laag bedrag per maand voor functionaliteiten die jij nodig hebt. Geen grote investering dus, dit maakt instappen een stuk aantrekkelijker. 


Van gevoel naar inzicht

Wellicht leid jij je bedrijf al jaren op gevoel. Maar zou het niet handig zijn om hier ook data voor te gebruiken? Gelukkig zien steeds meer bedrijven dit in. Volgens de MKB Barometer heeft 24% van de ondernemers realtime inzicht in hoe de zaken er voor staan. En dat met één druk op de knop. Bij 20% speelt data een beperkte rol in hun besluitvorming.

 

 

Als je gebruikmaakt van beschikbare data uit je organisatie en je branche, kan je betere en onderbouwde beslissingen nemen. Zo kan je niet alleen je klanten beter van dienst zijn, je leert ook patronen te herkennen. Tot slot kan je hiermee de capaciteit van je onderneming verder optimaliseren. 

 

 

Best practices

Een andere misvatting is dat ondernemers vaak denken dat ze uniek zijn. Daardoor denken ze dat standaardoplossingen niet voor hen werken. Toch is dit niet het geval. Veel toepassingen of oplossingen zijn al weleens, of in zekere vorm, voorbijgekomen. Hierdoor zijn er heel wat best practices en standaardoplossingen beschikbaar op de markt. 90% van de software is er al. De laatste 10% is maatwerk en hier kan in overleg met de aanbieder invulling aan worden gegeven.

 Beginnen met automatisering lastig? Ook dit valt reuze mee. Kijk waar het meeste mensenwerk of handmatige taken zitten. Zo kan je al snel kijken waar het misschien slimmer kan. Begin met een kleine eerste stap en bouw vervolgens verder uit. 

 

Begin klein

Ondernemers die willen digitaliseren schrikken soms van de uitdaging. Softwareoplossingen zijn in potentie zó allesomvattend dat een begin maken imponerend lijkt. Van Hurne: “We horen vaak dat mensen enorm opkeken tegen het begin. Maar als je gewoon begint met een klein eerste stapje, merk je dat het allemaal niet groot en ingewikkeld hoeft te zijn. 

Met ERP-systemen wordt duidelijk welke handelingen je kan overlaten aan een computer, welke taken wel door mensen gedaan moeten worden en waar de combinatie tussen mens en machine ligt. Want juist die samenwerking tussen mens en machine is zo belangrijk. In de toekomst zullen mensen de creatieve kracht zijn achter nieuwe ideeën en natuurlijk ondernemingen. Maar omarm de automatisering en werk samen met de softwareoplossing. Zo ben je klaar voor de toekomst.

Robert
Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Tips voor beginnende kunstenaars

Het wordt weer zomer, en dat kan maar één ding betekenen: de grote fantasy markten en events komen er weer aan. Voor veel kunstenaars...

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.