Zo zit de opbouw van de rente van zakelijk krediet in elkaar


Wanneer je als ondernemer op korte termijn geld nodig hebt, kun je voor zakelijk krediet kiezen. Deze lening gebruiken veel ondernemers om een tijdelijk tekort aan liquide middelen te financieren of dagelijkse uitgaven van hun bedrijf mee te betalen. Omdat het een lening betreft, moet je het geld terugbetalen. Daarbij komt dat je rente betaalt over het geleende bedrag. Voordat je zakelijk krediet aanvraagt, wil je ongetwijfeld weten hoe het precies zit met de rente. Daarom vertellen wij jou in deze tekst hoe de rente van zakelijk krediet is opgebouwd.


Je betaalt enkel rente over het geld dat je opneemt


Wie voor zakelijk krediet kiest, krijgt toegang tot een speciale rekening die door een geldverstrekker geopend wordt. Je bepaalt zelf hoeveel geld je opneemt en wanneer je dit doet. Omdat vaak niet het gehele bedrag in één keer wordt opgenomen, betaal je nooit rente over het hele bedrag dat voor jou klaarstaat. Een geldverstrekker berekent namelijk alleen rente over het geld dat je opneemt. Staat er 100.000 euro voor jou klaar en neem je hier 25.000 euro van op? Dan betaal je enkel rente over de 25.000 euro die je opneemt. Een geldverstrekker berekent over de resterende 75.000 euro op de rekening geen rente.


Hoeveel rente betaal je precies?


Nu je enigszins bekend bent met de zakelijk krediet rente kunnen we verder ingaan op de manier waarop de rente is opgebouwd. Kort door de bocht is de rente van zakelijk krediet vergelijkbaar met rekening courant rente bij de bank. Hierbij betaal je rente over het bedrag dat je rood staat. De rente van zakelijk krediet is opgebouwd uit vijf onderdelen. We zetten ze hieronder voor jou op een rijtje.

1. Basisrente
Kosten die een geldverstrekker maakt om het geld dat je wilt lenen in te kopen op de geldmarkt. Omdat jij de lening afsluit, berekent een geldverstrekker deze kosten door aan jou.

2. Kapitaalkosten
Kosten die een geldverstrekker maakt om de kapitaalbuffer die zij opgebouwd hebben te kunnen behouden. Deze kosten van zakelijk geld lenen worden ook altijd doorberekend aan de ondernemer die de lening afsluit.

3. Marge
Bedrag dat een geldverstrekker overhoudt aan het verstrekken van zakelijk krediet. Op deze manier wordt het voor hen interessant om geld uit te lenen.

4. Operationele kosten
Kosten die een geldverstrekker maakt om het bedrijf draaiende te houden. Hierbij kun je denken aan personeelskosten, maar ook aan de kosten voor een kantoorpand, systemen en andere vaste kosten.

5. Risicokosten
Kosten waarmee een geldverstrekker het risico afdekt dat ondernemers het geleende geld niet terug kunnen betalen. Hoe beter jouw bedrijf er financieel voor staat, des te lager deze kosten uitvallen.Rentepercentage zakelijk krediet


Bij het afsluiten van een zakelijke lening wordt de rente altijd vastgezet op het moment dat je de lening aangaat. Dit is bij zakelijk krediet niet het geval. Bovendien wordt er niet alleen gekeken naar het huidige rentepercentage. Nee, want de financiële gezondheid van jouw bedrijf en de hoogte van het kredietbedrag spelen namelijk ook een rol.

Robert
Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Tips voor beginnende kunstenaars

Het wordt weer zomer, en dat kan maar één ding betekenen: de grote fantasy markten en events komen er weer aan. Voor veel kunstenaars...

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.