Dat het op orde houden van je financiële administratie niet je grootste hobby is, is begrijpelijk. Toch is het erg belangrijk dit wél te doen. Je houdt zo beter inzicht in de financiële situatie van jouw onderneming; zo ben je beter in staat om de juiste keuzes te maken. Je financiële administratie is ook de verantwoording aan partijen zoals de bank en de Belastingdienst. In dit artikel lees je een handig stappenplan die helpt bij het op orde houden van jouw administratie!
Wat is de financiële administratie?
Je financiële administratie, ook wel boekhouding, is niks anders dan een overzicht van inkomsten en uitgaven, welke je inzicht geven in de omzet van je onderneming en of je winst of verlies draait. Volgens Boekhoudergids.nl is het een onderdeel van je gehele administratie die uit veel meer bestaat dan alleen financiën. Je kunt de boekhouding zelf doen of (gedeeltelijk) uitbesteden aan een boekhouder. Het vinden van een boekhouder kan soms een lastige klus zijn, gelukkig kom je al een heel eind via het internet.
Je financiële administratie bestaat uit de volgende onderdelen:
- Grootboek: een overzicht van je inkomsten en uitgaven, zoals bankafschriften.
- In- en verkoopadministratie: bestaande uit facturen en kassabonnen.
- Crediteuren- en debiteurenbeheer: een overzicht van klanten van wie je geld ontvangt (crediteuren) en aan wie je moet betalen (debiteuren).
- Voorraadadministratie: wanneer je producten verkoopt.
- Salarisadministratie: alleen als je personeel in dienst hebt.
Het belang van de financiële administratie
Het op orde houden van de financiële administratie is erg belangrijk. Je bent goed op de hoogte van wat erbinnen komt en wat je moet betalen. Het geeft rust in je hoofd en je bent beter in staat om te bepalen waar je geld naar toe gaat. Het is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor derden. De Belastingdienst gebruikt deze cijfers bij belastingaangiften en je moet jezelf bij hen kunnen verantwoorden. Het is verplicht je boekhouding 7 kalenderjaren te bewaren.
Wanneer je een huis wilt kopen, is de financiële administratie bij de bank van belang omdat je zo aantoont hoe je onderneming er financieel voor staat. Zo kan een betere voorspelling van de toekomst worden gemaakt.
Stappenplan financiële administratie op orde houden
Stap 1 – Zorg voor een goede start: Een goed begin is het halve werk, zeker bij boekhouden. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van welke onderdelen van de administratie je moet bijhouden en welke verplichtingen je hebt. Zorg voor een overzichtelijk begin. Meer daarover lees je op Belastingdienst.nl.
Stap 2 – Werk de administratie op vaste momenten bij: Plan iedere week een vast moment waarop je je administratie bijwerkt. Verwerk op die dag alles van de afgelopen week en betaal de rekeningen. Vergeet niet je mail, post en je online overheidsomgevingen zoals Mijn Overheid te controleren.
Stap 3 – Bewaar alles overzichtelijk: Zoals je weet ben je verplicht je boekhouding 7 jaar te bewaren. Des te belangrijker is het dat je alles overzichtelijk en op een gemakkelijke plek bewaard. Zorg ook voor een (digitale) back-up, zodat je belangrijke documenten niet verliest.
Stap 4 – Doe een jaarlijkse check: Je hoeft niet alles in je financiële administratie te bewaren, denk bijvoorbeeld een aan een verlopen verzekeringspolis. Laat je financiële administratie controleren door een boekhouder. Zo weet je zeker dat je de goede documenten bewaard en dat de administratie van dat jaar klopt!
Bedankt voor het delen van het stappenplan om je financiële administratie op orde te houden. Ik geloof dat veel mensen moeite hebben bij het creëren van een goed overzicht. Daarnaast moet je natuurlijk ook zeer secuur zijn en je papierwerk bijhouden.