Diamanten kopen? Hier moet je op letten

Steeds meer mensen steken hun (spaar)geld tegenwoordig in diamanten. Dit komt vooral doordat deze edelstenen bewezen hebben niet gevoelig te zijn voor een crisis, inflatie en het falen van banken of financiële instellingen. De laatste jaren zijn diamanten bovendien alleen maar meer waard geworden, waardoor je er ook een leuk geldbedrag aan over kunt houden. Daarom overweeg je mogelijk ook wel om een deel van jouw geld in deze edelstenen te investeren. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, weet je mogelijk niet hoe je dit aanpakt. Wij bieden jou hier graag de helpende hand bij. In deze tekst vertellen wij je namelijk waar je op moet letten bij investeren in diamant.



In welke diamant steek jij jouw geld?


Als je geld wilt investeren in diamanten, kun je naar de plaatselijke juwelier gaan. Hij verkoopt vast en zeker een aantal juwelen waarin een diamant verwerkt is. Zo kun je er mogelijk wel een ring met diamant kopen. Doordat er een edelsteen in het juweel verwerkt is, betaal je er behoorlijk wat voor. Toch geniet zo’n diamant niet de voorkeur als je wilt investeren. In dat geval kun je beter een investeringsdiamant kopen. Waarom? Omdat de kwaliteitseisen van een losse diamant hoger liggen dan de kwaliteitseisen van diamanten die in juwelen verwerkt worden. Hierdoor is een investeringsdiamant meestal waardevoller dan een juweel met diamant.



Is er sprake van een tussenpersoon?


De vraag naar diamant is de laatste jaren eigenlijk alleen maar toegenomen. Doordat er steeds meer mensen zijn die hun geld in deze edelstenen willen steken, zijn er ook meer partijen die zich toeleggen op de verkoop ervan. Hierdoor kun je diamanten kopen bij een groot aantal partijen. Koop diamanten nooit bij de eerste de beste verkoper, maar vergelijk verkopers goed met elkaar.

Ga je diamanten vergelijken? Kijk dan goed of je te maken hebt met een tussenpersoon gaat. Als dit het geval is, doe je er goed aan verder te zoeken. Je betaalt namelijk onnodig veel voor diamanten die door tussenpersonen verkocht worden. Zij moeten immers ook verdienen aan de verkoop. Koop investeringsdiamanten daarom liever aan de bron, zoals bij BNTdiamonds. In dat geval betaal je nooit onnodig veel voor een diamant.


Hoe zit het met de kwaliteit van de diamant?


Wil je investeren in diamanten? Dan zit je er uiteraard niet op te wachten om opgelicht te worden. Kijk daarom altijd goed naar de kwaliteit van een diamant. De 4 C’s bieden jou houvast. Hieronder lichten wij iedere C kort toe, zodat je in staat bent kwalitatieve diamanten te kopen.

1. Carat
De eerste van de 4 C’s richt zich tot het karaat van een diamant. Dit wordt bepaald op basis van het gewicht van de edelsteen. Ben je op zoek naar een investeringsdiamant? Kies dan voor een diamant van 1 tot 5 karaat.

2. Colour
Om de kwaliteit van een diamant te bepalen, kijk je ook naar de kleur. Doordat diamanten een kleurcode krijgen, kun je de kwaliteit makkelijk achterhalen. Hoe dichter de code bij de letter D zit, des te waardevoller een diamant is.

3. Clarity
Veel diamanten hebben onzuiverheden (inclusies) aan de binnenkant. Om te bepalen in hoeverre er sprake is van inclusies, kijk je naar de score van de diamant. Voor investeringsdiamanten geniet een zuiverheid van VS1 of hoger de voorkeur.

4. Cut
De laatste C heeft betrekking op de slijpkwaliteit. Dit bepaalt hoe goed een diamant schittert en fonkelt. Als een diamant goed geslepen is, leidt de steen zo goed als alle licht door de kroon terug naar buiten.

 

 

Disclaimer

Businesstrend.nl en partners zijn geen financieel adviseurs. Aan dit artikel vallen geen rechten te ontlenen. Doe altijd eigen onderzoek.

Robert
Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Verschillen tussen particuliere en zakelijke tankpassen

Ben jij ook klaar met het bijhouden van alle tankbonnetjes voor de administratie? Iedere keer dat je met de zakelijke auto gaat tanken, moet...

Tips voor beginnende kunstenaars

Het wordt weer zomer, en dat kan maar één ding betekenen: de grote fantasy markten en events komen er weer aan. Voor veel kunstenaars...

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.