Als ondernemer geld lenen, hoe zit dat?

Zet de volgende stap met je organisatie, door nieuwe machines aan te schaffen of te investeren in een uitbreiding van het personeelsbestand. Niet iedere organisatie heeft voldoende liquide middelen om een dergelijke stap financieel mogelijk te maken. Het maakt lenen voor ondernemers noodzakelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om het budget voor een uitbreiding van de organisatie te verruimen. Diverse platforms bieden je de mogelijkheid offertes op te vragen bij verschillende kredietverstrekkers. Ten opzichte van particuliere leningen werkt dit net wat anders. In dit artikel lees je er meer over. 

Verschillen zakelijk en particulier geld lenen 

Wie als particulier een persoonlijke lening afsluit, zal vooraf een aantal documenten aan moeten leveren. Denk bijvoorbeeld aan afschriften van je bankrekening en een loonstrookje, op basis waarvan de kredietverstrekker bepaalt of je het gewenste bedrag op verantwoorde wijze kunt lenen. Vaak zal ook je BKR-registratie gecontroleerd worden. Bij een zakelijke lening kijkt men naar de inkomsten van het bedrijf, gecombineerd met verschillende factoren die de financiële situatie van de organisatie zouden kunnen veranderen. Het verschil tussen een ondernemer en particulier zit vaak in de zekerheid die men de kredietverstrekker kan bieden. Het inkomen van een onderneming kan snel veranderen, terwijl een particulier in loondienst doorgaans een stabiel inkomen heeft. 

Documenten aanleveren voor een zakelijke lening 

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de financiële situatie van je organisatie, zal de kredietverstrekker om jaarrekeningen vragen. Vaak moet de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar worden aangeleverd. Ook wenst de kredietverstrekker een uittreksel van de Kamer van Koophandel, welke je eenvoudig online opvraagt, en kijkt men naar je persoonlijke BKR-registratie. Niet onbelangrijk; je moet als directeur of eigenaar een vaste verblijfplaats hebben. Het maakt hierbij niet uit of het om een koop- of huurwoning gaat. Passen deze stukken bij de lening die je aanvraagt? In dat geval is de kans groot dat de lening wordt toegekend. 

Op zoek naar investeerders voor je bedrijf 

Mocht blijken dat kredietverstrekkers je geen zakelijke lening willen verstrekken, dan is het zaak om op zoek te gaan naar alternatieven. Een voorbeeld daarvan is het verleiden van investeerders, die je een lening willen aanbieden tegen een gunstig rentetarief. Laat je hierover juridisch en financieel adviseren. Het aangaan van dergelijke leningen zit gebonden aan strenge wet- en regelgeving. Houd hier rekening mee, wanneer je deze optie serieus overweegt. Het kan problemen in een later stadium helpen te voorkomen. 
Disclaimer: Businesstrend.nl en toebehoren zijn geen financieel adviseur. Dit artikel mag dan ook onder geen beding beschouwd worden als beleggingsadvies. Contacteer altijd uw financieel adviseur voordat u investeert.

Robert
Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Tips voor beginnende kunstenaars

Het wordt weer zomer, en dat kan maar één ding betekenen: de grote fantasy markten en events komen er weer aan. Voor veel kunstenaars...

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.