Weet jij wat je moet doen in een noodgeval?

Hoe je als mens reageert als je plots wordt geconfronteerd met een noodgeval, dat kun je niet voorspellen. Waar de ene persoon rustig blijft en precies het juiste doet, raken anderen compleet in paniek of bevriezen ze juist. Waar je wel invloed op hebt, is op de mate waarin je in ieder geval weet wat je moet doen. Dat maakt de kans dat je rustig blijft ook direct een stuk groter.

 

 

We raken in paniek

 

Als mensen in een situatie terechtkomen die zij totaal niet verwachten, dan raken zij de controle kwijt. Als het gaat om een onverwachte verrassing, een surpriseparty, dan resulteert dat vooral in ongemak. Het feestvarken zag het feestje niet aankomen, en weet niet goed hoe om te gaan met de groep mensen die plotseling opduikt. We weten ons als mens van nature slecht raad met verrassingen, en hebben even nodig om de onverwachte situatie te verwerken, voordat we er op een normale manier op kunnen reageren.

 

Dit geldt bij leuke verrassingen, maar natuurlijk ook bij vervelende. Ook noodsituaties ontstaan doorgaans onverwacht, en zorgen ervoor dat we plotseling met een situatie geconfronteerd worden die we niet verwachten. Ook dan weten we vaak niet goed hoe we moeten reageren. Gelukkig valt dit wel deels te trainen. Door noodsituaties na te bootsen en goed te leren wat je op die momenten moet doen, train je je hersenen ook direct in het vertonen van de juiste reactie als je ooit daadwerkelijk in (vrijwel) dezelfde situatie terechtkomt.

 

Iemand moet de leiding nemen

 

Mocht de noodsituatie zich voordoen op de werkvloer, dan is het belangrijk dat iemand de leiding neemt. Iedereen die erbij betrokken is schrikt, en weet even niet wat te doen. Daardoor kunnen er zo maar hele verkeerde plannen geopperd en opgevolgd worden, die in paniek zijn ontstaan.

 

Door binnen ieder bedrijf altijd een medewerkers rond te hebben lopen die BHV gecertificeerd is, is er altijd iemand aanwezig die getraind is om te gaan met veelvoorkomende noodgevallen. Deze persoon weet dus wat te doen, en is getraind om hier ook direct naar te handelen. Bovendien kan deze de leiding nemen, en ook de overige betrokkenen het juiste gedrag laten vertonen. Mensen volgen als zij in paniek zijn graag iemand die wél weet wat er moet gebeuren, en hebben veel baat bij duidelijke instructies.

 

Een BHV cursus volgen en jaarlijks opfrissen is belangrijk voor de BHV’ers binnen een bedrijf. Zo herhalen zij de kennis regelmatig, en bootsen zij situaties na waarin zij kunnen belanden. Alleen zo blijven zij getraind, ook hun hersenen, om op de juiste manier te reageren en snel in actie te komen als dit nodig is.

 

Robert
Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden: 6 opties op een rijtje

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm jij je bedrijf tegen schade die je tijdens het werk bij klanten veroorzaakt. Helaas is het niet zo dat je...

De evolutie van bedrijfsvoering: de impact van technologische innovatie

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is de impact van technologische innovatie op de moderne bedrijfsvoering onmiskenbaar. Technologische vooruitgang heeft de manier...

Wat is de beste positie voor je lichaam tijdens een vergadering?

In de hectiek van ons professionele leven besteden we vaak veel tijd aan vergaderingen. Of het nu face-to-face is of virtueel, de manier waarop...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.