De zoektocht naar geschikte medewerkers: het draait niet alleen om diploma’s

Het is lang niet altijd zo eenvoudig als het lijkt om de juiste mensen voor iedere functie te vinden. Zeker op hogere niveaus is het belangrijk dat er naar veel meer wordt gekeken dan alleen het opleidingsniveau. Een diploma vertelt niet of iemand een geschikte manager of CEO is, en al helemaal niet of diegene binnen jouw bedrijf past. Hoe vind je de mensen die echt bij de vacature passen?

 

Het management zet de toon

Bij iedere vacature die binnen een bedrijf ontstaat, is het van groot belang deze op te vullen met een kandidaat die goed binnen de functie én binnen het bedrijf past. Het is prettig als iemand zowel de juiste diploma’s als de vereiste werkervaring als ook de juiste instelling heeft, en qua karakter binnen het bedrijf past. Meer en meer zijn het juist de laatste zaken die meer centraal komen te staan. Werkervaring en opleiding, dat zijn zaken waaraan kan worden gewerkt. Juist de persoonlijke eigenschappen, die staat vast en moeten kloppen. Natuurlijk heeft een ideale kandidaat precies alles dat wordt gezocht, maar wordt deze niet gevonden, dan kan de juiste mindset, een klik met het bedrijf, van groter belang zijn dan de juiste opleiding.

 

Dit geldt in mindere mate ook voor het management en zelfs de CEO. Ook hier zijn de persoonlijke eigenschappen vaak een heel belangrijke functie. Juist omdat deze mensen de toon zetten binnen het bedrijf, de normen en waarden bepalen, moeten deze wel op de juiste manier binnen het bedrijf passen. Maar mensen vinden die zowel op persoonlijk als op professioneel vlak precies die manager vacature in kunnen vullen die jij open hebt staan, dat is lastig.

 

Vraag gerust om hulp bij je zoektocht

 

Een advertentie voor een manager in de krant plaatsen of een vacature CEO op internet, levert een bedrijf doorgaans aardig wat reacties op. Reacties van mensen die op papier doorgaans aan de eisen voldoen, als het gaat om opleidingen en werkervaring. Maar passen zij ook binnen het bedrijf?

 

Het is lastig om daar binnen een paar gesprekken achter te komen. Om die reden wordt er juist bij dit soort hogere functies vaak hulp ingeschakeld van bureaus die hier ervaring mee hebben. Zij hebben doorgaans een goed bestand met mensen met wie zij stuk voor stuk veel persoonlijk contact hebben. Zij kennen de sterke en zwakkere punten van hun kandidaten, kennen hun werkervaring en opleidingen, maar ook hun karaktereigenschappen en managementstijl. Op deze manier kan vaak veel sneller en beter een match worden gevonden, een kandidaat die perfect geschikt is voor de functie en prima binnen het bedrijf past.

Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Een animatie video laten maken voor je bedrijf; wat zijn de voordelen?

In de moderne zakenwereld is het belangrijk om op te vallen tussen de concurrentie en je boodschap duidelijk over te brengen naar je doelgroep....

Binance Nederland: stand van zaken

Binance, opgericht als een van de toonaangevende cryptocurrency-exchanges, bevindt zich momenteel op een kruispunt van regelgeving, uitbreiding en uitdagingen. Om te voldoen aan de wettelijk...

Tips voor het efficiënt uitvoeren van pre-employment screening processen

Pre-employment screening is een belangrijk onderdeel van het wervingsproces voor bedrijven. Het helpt bij het beoordelen van de geschiktheid en betrouwbaarheid van potentiële werknemers...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.