Breder perspectief op een moeilijke arbeidsmarkt MBO’ers door app

Mbo-opgeleiden ervaren ondanks een sterke groei in vacature-aandeel nog steeds de gevolgen van een mismatch op de arbeidsmarkt en de coronacrisis. Het aandeel mbo-vacatures steeg weliswaar ten opzichte van 2014 met 13%, zo blijkt uit onderzoek van arbeidsspecialist Jobdigger, toch weten bedrijven niet de juiste kandidaten voor openstaande vacatures te vinden en gingen er honderden duizenden banen verloren door de coronacrisis. Uitzendgroep Timing lanceert daarom de online applicatie Skillzilla, die mbo-opgeleiden meer inzicht geef in zichzelf en een breder perspectief biedt op mogelijke banen.

 

Mbo zeer belangrijk op arbeidsmarkt

De vraag naar mbo-opgeleiden is erg hoog: in maar liefst 49% van alle vacatures in Nederland wordt op dit moment om een mbo-opleiding gevraagd, blijkt uit onderzoek van Jobdigger. Toch bestaat er nog steeds een mismatch tussen openstaande vacatures en werkzoekenden en neemt de werkloosheid weer toe dankzij het coronavirus. Paul Haarhuis, Chief Commercial Officer bij Timing: “Vacatures blijven komen, maar ook openstaan, omdat werkzoekenden soms niet de juiste werkervaring hebben. Dat is ontzettend jammer, want deze personen hebben misschien wel de vaardigheden om de betreffende functie uit te oefenen. Daarom is het van groot belang dat werkzoekenden zich herkennen in deze functies en met vertrouwen solliciteren.”

 

Meer dan een traditioneel curriculum vitae

Skillzilla is een online applicatie die werkzoekenden helpt meer inzicht te geven in zichzelf, waardoor ze zich beter kunnen profileren op de arbeidsmarkt. Het is in het leven geroepen omdat er noodzaak is om beter inzicht te krijgen in een persoon. Gebruikers vullen een aantal vragen in over hun werkervaring, opleidingen en hobby’s en op basis daarvan stelt Skillzilla een ‘skillpaspoort’ op. Dit skillpaspoort is meer dan een traditioneel curriculum vitae. Hierin worden namelijk niet alleen de vaardigheden van een kandidaat op heldere wijze gepresenteerd, maar ook inzichten gegeven in wat een persoon precies waard is buiten de kaders van een specifieke vacature. Daarnaast kunnen werkzoekenden hun ambities invullen in de online applicatie van Timing. Skillzilla rekent dan precies uit welke vaardigheden iemand nog verder kan ontwikkelen en welke eventuele tussenstappen iemand in zijn of haar carrière kan zetten om die ambities te realiseren. Haarhuis: “Veel mbo-opgeleiden vinden het lastig om te zeggen waar zij écht goed in zijn. Zij herkennen zich vaak niet in de vacatureteksten. Skillzilla gaat deze mensen helpen zich beter te presenteren en ze nieuwe inzichten te geven in vacatures die zij met hun vaardigheden zouden kunnen vervullen”. 

 

Vacaturetekst vaak niet gelezen


Uit onderzoek blijkt dat vacaturetitels en vacatureteksten niet overeenkomen met wat de functie in werkelijkheid inhoudt. Daarbij lezen werkzoekenden vaak niet wat er precies in de vacaturetekst staat. Onder andere door die redenen wil Timing in de toekomst op basis van het skillpaspoort werkzoekenden direct gaan matchen met openstaande vacatures en bijbehorende organisaties die goed bij hun profiel en vaardigheden passen.

Robert
Marketeer, e-commerce specialist en spreker. Robert let scherp op trends en ontwikkelingen in ondernemersland en schrijft er hier over, op Businesstrend.nl.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Nieuwste

Een animatie video laten maken voor je bedrijf; wat zijn de voordelen?

In de moderne zakenwereld is het belangrijk om op te vallen tussen de concurrentie en je boodschap duidelijk over te brengen naar je doelgroep....

Binance Nederland: stand van zaken

Binance, opgericht als een van de toonaangevende cryptocurrency-exchanges, bevindt zich momenteel op een kruispunt van regelgeving, uitbreiding en uitdagingen. Om te voldoen aan de wettelijk...

Tips voor het efficiënt uitvoeren van pre-employment screening processen

Pre-employment screening is een belangrijk onderdeel van het wervingsproces voor bedrijven. Het helpt bij het beoordelen van de geschiktheid en betrouwbaarheid van potentiële werknemers...

Op de hoogte blijven van het laatste business nieuws?

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met de nieuwste artikelen - en exclusieve tips.