Wanneer je als werkgever een werknemer ontslaat of een arbeidsovereenkomst niet verlengt, moet je deze werknemer een transitievergoeding betalen. Deze vergoeding is een compensatie verlies en kan de werknemer gebruiken om bijvoorbeeld een stuk jobcoaching in te huren of zichzelf te laten omscholen.
De transitievergoeding kan op verschillende manieren betaald worden. Dit is bijvoorbeeld de vergoeding ‘in termijnen betalen’. Dit zijn afspraken tussen werknemer en werkgever. Hierin moet gezamenlijk een akkoord komen.
Heb je altijd recht op een transitievergoeding?
Nu denk je misschien ‘hey, ik heb de transitievergoeding nooit gekregen’. Dit kan kloppen. er is namelijk niet altijd sprake van een transitievergoeding. Bijvoorbeeld wanneer een ontslag op staande voet of met wederzijds goedvinden van de werknemer is er geen wettelijke verplichting tot een transitievergoeding. Met wederzijds goedvinden zijn zowel de werkgever als de werknemer het er samen over eens dat het dienstverband zoals deze nu is beëindigd wordt. Hier worden dan samen afspraken gemaakt over het ontslag. Dit scheelt voor een werkgever veel tijd. Er is namelijk geen toestemming van het UWV nodig om het dienstverband te mogen opzeggen. Ook hoeft de werkgever niet langs een (kantonrechter voor de ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Afspraken worden namelijk besproken tussen werknemer en werkgever. Hier kan eventueel ook nog een compensatie worden besproken. Lees je vooraf dus goed in mocht je in een dergelijke situatie terecht komen.
Wanneer ten onrechte toch transitievergoeding is gegeven door de werkgever kan deze werkgever een compensatie krijgen voor de ‘verschuldigde’ transitievergoeding.
Ik wil euro’s horen, hoe hoog is de transitievergoeding?
De hoogte van de overbruggingsuitkering die uw werkgever betaalt als u ontslagen wordt, hangt af van 2 componenten: uw maandsalaris en de duur van uw werk. De maximale totale vergoeding is 84.000 euro. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan 84.000 euro, is het maximum jaarsalaris 1 bruto. Per 1 januari 2020 is de berekeningswijze voor overbrugging betalingen gewijzigd.
Vindt het ontslag plaats vóór 1 januari 2020, dan kunt u de werknemer gebruiken als transitievergoeding instrument van de werknemer en de werkgever als het instrument van de transitievergoeding van de werkgever.
Als dit gebeurt:
- De werkgever heeft vóór 1 januari 2020 een verzoek tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst ingediend bij UWV;
- De werkgever heeft voor 1 januari 2020 een ontbindingsverzoek ingediend bij de rechtbank;
- Als werknemer heb je voor 1 januari 2020 ingestemd met de beëindiging van het contract door de werkgever.